Bra förarbete – gör det enkelt att få en jämn och fin gräsmatta 

Förberedelser inför att lägga ny gräsmatta:

  1. Förbered marken. Det förarbete som krävs beror på underlaget. Efter grovanläggning av underlaget läggs matjord till önskad höjd, minst 10-15 cm. Se till att ytan är ren från stenar, kvistar, ogräs och rötter m.m.
  2. Jämna till underlaget. Vi rekommenderar att man vältar underlaget, använd armeringsmatta eller en lätt vält. Ytan måste vara fast och stadig. Toppa eventuellt jordytan med 2-4 cm sand högst upp, då det blir lättare att jämna till eventuella håligheter i underlaget. Det här är viktigt för att gräsmattan ska få en god kontakt med underlaget. Ju bättre kontakt, desto snabbare och säkrare fastväxning. Se därför till att ytan är så slät som möjligt vid läggning.
  3. Gör klart underlaget i god tid före gräsleveransen då hinner marken sätta sig ordentligt. Du kan fukta upp underlaget några dagar innan läggning, för att underlaget ska sätta sig. Tänk på att de ojämnheter som finns före gräset rullas ut även är kvar när gräset är på plats.


Omläggning av gammal gräsmatta: 

För bästa resultat skala av befintlig gräsyta. Fyll därefter på med ca 5-10 cm matjord, och jämna sedan till ytan enligt ovan.

 

Läs mer här om 10 tips till din gräsmatta