Att lägga ut gräsmatta på rulle

Färdigt gräs på rulle är färskvara. Rulla ut gräsrullarna samma dag som Du fått hem gräsrullarna, annars kan det inträffa att gräsrötterna dör om de får ligga för länge i sina rullar.

Plocka isär rullarna om de inte genast blir utrullade. Plocka av 3-4 lager på fulla pallar för att minska värmebildningen. Vid utrullning av gräset är det bäst att börja vid en rak kant. Lägg ett område i taget, välta sedan och börja vattna, vänta inte tills hela gräsmattan är utlagd.

Rullarna ska ligga i ”tegelstensförband” med skarvarna tätt ihop. Använd en kniv med långt blad för att skära kanterna. Det går bra att gå försiktigt på gräset direkt efter utrullning.

Vattna ordentligt

  • Direkt när du lagt ut gräsmattan är det viktigt att vattna, ca 25-30 mm/gång på hela ytan. Sätt ut en regnmätare så du vet hur mycket vatten det blir.
  • Låt vattenspridaren stå på i ca 1,5-2 timmar per yta som den täcker, flytta sedan vattenspridaren vidare till nästa område.
  • Det är viktigt att ge den nya gräsmattan ordentliga rotblötor direkt från början så att det inte blir några luftfickor mellan underlaget och gräsrullen.
  • Återgå till första ytan efter ca 3 timmar bevattning och lyft på några gräsrullar för att kontrollera att jorden är blöt några cm ner i marken. Om inte vattna mer och kontrollera igen. 

Detta gäller vid varma temperaturer och varm årstid. Behov av vattning är förstås mindre då gräsmattan läggs vid svalare temperaturer under höst/vinter och med mer nederbörd. 

Kontrollera varje dag att underlaget/jorden är fuktig genom att lyfta på gräsrullen på flera områden. De första veckorna måste det vara fuktigt vid gräsrötterna så att gräset har chans att rota sig ordentligt. Undvik att vattna i starkt solsken. 

Första klippning o gödsling

Klipp den nyanlagda gräsmattan då den hunnit rota sig, allt mellan 5-14 dagar beroende på tillväxten i gräset. Maximal första klippning är ¼ del av grässtråets längd. Kratta bort eventuellt gräsklipp som blir liggande, då det bränner gräset under.


När gräsmattan växt fast är det dags att gödsla, vår rekommendation är 3-4 kg fullgödsel NPK 11-5-18 per 100 kvm. Passa på att gödsla när det regnar eller vattna efteråt så att gödningen smälter ner i jorden ordentligt. Gödsla fyra till sex gånger per säsong och avsluta med PK 11-21 i september.